torsdag 22 september 2011

Kanske dags för en uppdatering...

Insåg nyligen att jag inte uppdaterat bloggen på evigheter. Anledningen till det är för att jag tyckt att det inte hänt nått på senaste tiden, men det har det ju faktiskt gjort...

Utställningarna för den här säsongen börjar snart vara över. På utställningsväg har det varit en dålig sommar. Roxy har i sommar varit den ständiga tvåan, hon har de flesta gångerna fått excellent och hamnat tvåa i konkurrentklassen, vart endast ettan fått ck. Hade kännts bättre om hon blivit oplacerad i konkurrenten, då hade det ju inte varit så förbannat nära till det där ck:t. Nä, jag är inte bitter =) Roxys bästa placering den här sommaren blev på tibbespecialen i Vännäs där hon placerades som 4:e bästa tik av 31 st hundar, så det måste jag väl vara nöjd över. För Zeldas del har det gått sämre. Det började "bra" i Piteå och Överkalix där hon fick excellent utan ck. Visst kändes det surt att inte få det där ck:t, men det har jag ändå kunnat acceptera då hon varit pälslös. Sen gick det käpprätt åt helvete kan man säga. Zelda kom plötsligt (en vecka) på att hon var livrädd för domaren. Och får inte domaren känna på hunden så går de dåligt, bättre än very good har det alltså inte blivit efteråt. Jag har haft mina misstankar om att det endast har med åldern att göra, att det kommer försvinna till/efter nästa löp. Hon löpte första gången i februari. Men samtidigt har såklart rädslan funnits för att det alltid kommer att finnas kvar. Lättnaden kom 11:e september då vi ställde ut på en liten inoff. här i Gällivare. Hon hade då äntligen börjat löpa och var inne på sin 5:e dag. Jag ställde upp hunden i ringen och höll andan. Hon stod helt stilla och var inte det minsta bekymrad över att domaren rörde i henne. Tänk att man kan bli sååååå glad över att hunden står still =)

Apportering har det av någon anledning blivit väldigt lite av i sommar, tränade betydligt mer/oftare i vintras. Vilket är lite märkligt, då det är kallt på vintern =) Men, vi har iaf tränat lite sök med dummys, kastat ut de i skogen och låtit henne hämta. Hon har även blivit introducerad för riktiga fåglar. Zelda tycker fåglarna luktar intressant, men smakar inte så gott. Hon är väldigt försiktig och vill gärna inte ha de i munnen. Men å andra sidan så är det väl nästan bättre att hon är försiktig är att hon vill äta upp fåglarna? Vi vill inte ha tuggande i viltet =) Har nu lite fåglar i frysen så tills nästa sommar SKA hon kunna apportera fågel också =)

Spårandet har bara gått bra. Vi har börjat blodspåra här i slutet av sommaren (augusti), och Zelda är riktigt duktig. I september fick vi tid att gå viltspårsprov i anlagsklassen, och Zelda blev såklart godkänd och fick en fin, färgglad rosett som vi tar mycket väl hand om =) Nu spårar vi vidare och satsar in oss på ett viltspårschampionat till nästa sommar. Vi kommer nog inte hinna gå något spår i öppenklassen i år, då det nu är älgjakt och sen kommer snön.

Lydnaden tränar vi vidare med, tycker att det är riktigt roligt att träna lydnad. Zelda behärskar nu de flesta momenten i lydnadsklass 1, men det finns ännu mycket kvar att finslipa på. Det fria följet ser bra ut, såklart går det att få det bättre, men vi är iaf på rätt väg. Läggande under gång och platsliggningen är något vi just nu håller på att träna på. Läggandet funkar bra under baklängesmarsch, men är inte lika snabbt från sidan, så där måste hon bli mer säker på kommandot. Ställandet ser bra ut. Hon stannar, står helt still och återgången tillbaka till henne klarar hon av. Hopp över hinder har fungerat riktigt bra, men på senaste tiden har hon börjat vilja tjuvstarta så det har vi också att träna bort. Appoerteringen är ingenting vi måste träna mer på, det ser jättebra ut. Inkallningen funkar också helt utan problem. Alla momenten behöver dock tränas mer vid störningar. Hoppas på att vara redo att starta en tävling snart så vi får se hur allt fungerar när det är på riktigt och vad vi måste träna mer på. Avslutar med lite lydnadsbilder, som tyvärr är i jättedålig kvalitet, men det får duga.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar